expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sabtu, Julai 04, 2015

Pertandingan Hafazan Al-Quran

Bismillah.
Baru-baru ni saya share tentang penyertaan saya
memasuki pertandingan hafazan di facebook peribadi saya.
Jadi ada yang bertanya pada saya.
Dah tanya, saya jawab :)



Alhamdulillah..gitulah chat kami. Harap yang bertanya2 tu dah terjawab.
Jika sesiapa tahu open pertandingan hafazan mohon bagitahulah saya ye :)

Sabtu, Mei 02, 2015

Bismillah. Alhamdulillah, aku telah berjaya menggapai 101 impianku dibawah ini yang telah ditulis pada tahun 2013 dan diupgrade pada tahun 2015 :
  1.  Aku sentiasa dapat mempraktikkan ilmu IMKK dengan bertindak pantas dan bersungguh2.
  2.  Aku hari ini lebih baik dari semalam, lebih rajin, lebih bersemangat, urus diri dengan masa, fokus, mempunyai sifat positif dan sabar yg tinggi, tidak merungut, tidak suka marah, dan merendah diri.
  3.  Aku meninggal dunia dalam keadaan telah menyucikan diri, pada hari Jumaat di kala sujud menghadapMU.
  4.  Aku telah membuat side income RM5k sebulan pada tahun 2016. 
  5.  Aku sentiasa dapat berada dalam "circle of genius"
  6. Aku sentiasa dapat konsisten dengan matlamat yang jelas dan fokus.
  7. Aku telah touch 1juta dalam 10tahun.
  8. Aku  adalah karektor no.5 peningkatan dan no.6 penyumbang.
  9. Aku adalah hamba Allah yg solehah, ibadahku hidupku matiku kerana Allah.(anak,wanita ,isteri solehah yg menunaikan perkara wajib dan berakhlak mulia)
  10. Aku sentiasa senyum dengan mudah dan ikhlas.
  11. Aku dapat membayar segala hutang2 dengan Allah dalam masa terdekat.
  12. Aku mensyukuri segala nikmat yg Allah berikan, dan semoga dijauhkan dari sifat kufur.
  13. Aku menghargai insan2 yg hadir dalam hidupku juga masyarakat,menyayangi dan menunjukkan kasih sayangku kepada mereka.
  14. Aku memberi kebahagiaan buat ibu dan ayahku, apa sahaja perkara yg membahagiakan dan mensejahterakan mereka.
  15. Aku dapat mengamalkan solat sunat dhuha dan solat tahajjud setiap hari juga amalan2 para solihin dengan penuh rasa kemanisan ibadat.
  16. Aku bersedeqah setiap hari dengan duit dan diri untuk memberi manfaat pada orang.
  17. Aku dapat mendalami ilmu tajwid,bertalaqi al-quran.
  18. Aku dapat khatam al-quran secara bertalaqi dengan guru bersanad.
  19.  Aku dapat belajar bahasa arab, dan dapat praktikkan dalam kehidupan.
  20. Aku dapat belajar agama di sekolah pondok, dapat mendalami ilmu quran dan hadith, sirah, feqah, mantik.
  21. Aku dapat habiskan stok tshirt muslimah pada bulan ini 3/2013. Baki 37 helai je lagi.
  22. Aku dapat kerja penolong pegawai farmasi di Hospital swasta berdekatan dalam bulan ini 3/2013.
  23. Aku dapat ulangkaji pelajaran farmasi dalam tempoh seminggu untuk temuduga dan pekerjaanku.
  24. Aku melakukan tugas pekerjaan dengan berkomitmen,baik dan ikhlas.
  25. Aku dapat set up mesin bisnes affiliate secepat mungkin,dan dipermudahkan urusan.
  26. Aku dapat mengemas kinikan sistem niaga sedia ada di eshophidayah.blogspot.com, dan website.
  27. Aku menelaah dan mempraktikkan ebook2 yg dibeli.
  28. Aku dapat buat dropship produk2 yg berpotensi laku keras secepat mungkin.
  29. Aku dapat menguruskan kewangan sedia ada dengan baik.
  30.  Aku dapat pulangkan semula semua barang pinjaman orang, dapat jumpa 1 barang yg tak tahu di mana.
  31. Aku dapat membayar hutang PTPTN secepat mungkin dalam masa 3 tahun.
  32. Aku telah belajar tarannum.
  33. Aku telah mengakhiri  status bujangku pada tahun 2015 dengan jodohku yg beriman,soleh,dapat membawaku ke arah bahagia dunia dan akhirat.
  34. Mendapat anak yg soleh,solehah,sihat, juga anak kembar dua yg sihat, berjaya dunia dan akhirat.
  35. Aku dapat menyusukan semua anakku selama 2 tahun.
  36. Aku mempunyai  keluarga yg bahagia, mawaddah warahmah, begitu juga hubunganku dengan sanak saudara menjadi lebih baik dari dahulu.
  37. Aku dapat menggaji pekerja, hinggakan aku tidak perlu kuat bekerja, dapat lebih masa untuk bersama keluarga tersayang.
  38. Aku mempunyai syarikat sendiri
  39. Aku mempunyai produk sendiri yg sangat memberi nilai pada orang.
  40. Aku melopori perindustrian makanan halal seperti mee, bebola ikan, daging dan makanan yg biasa orang cina buat, semuanya brand HIDAYAH BAROKAH.
  41. Aku mempunyai rumah ekslusif design , ada bilik solat, bilik perpustakaan, ada kolam renang yg tertutup, ada taman mini-bunyi air, ada bilik studio rakaman suara.
  42. Aku pandai berenang, dapat sesi coaching free.
  43. Aku mahir bawa kereta.
  44. Aku pandai main gitar, dapat sesi coaching free.
  45. Aku pandai menjahit, dapat sesi coaching free.
  46. Aku dapat buat gathering dengan saudara mara, sahabat2 sekolah hingga sekarang dengan masakanku sendiri.
  47. Aku mempunyai camera canggih Nikon dan pandai photography, dapat sesi coaching free.
  48. Aku pandai buat graphic design dengan photoshop, dapat sesi coaching free.
  49. Aku pandai buat rakaman video, dan video editing, dapat sesi coaching free.
  50. Aku dapat tiket free hadiri seminar penulisan.
  51. Aku dapat menghadiri seminar pelaburan pada tahun 2014.
  52. Aku mempunyai akauntan peribadi.
  53. Aku mempunyai aset pelaburan tanah,rumah,logam yg berjuta.
  54. Aku  berjaya menghafal al-quran 30 juzuk pada tahun 2023 dan bertadabbur, ada guru peribadi.
  55. Aku membuka pusat pengajian quran,tahfiz dan tarannum.
  56. Aku membuka pusat kebajikan anak yatim.
  57. Aku membuka pusat kebajikan/perlindungan/pemulihan golongan yang memerlukan.
  58. Aku membuka pusat rawatan Islam secara percuma kepada masyarakat.
  59. Aku membuka klinik percuma dan bantuan rawatan bagi yg memerlukan.
  60. Aku membuka klinik haiwan percuma untuk haiwan yg terbiar.
  61. Aku membuka pusat kebajikan kucing terbiar.
  62. Aku dan keluarga melancong habis 1 malaysia.
  63. Aku dan keluarga melancong ke luar Negara yg terpilih- dimulakan dengan umrah.
  64. Aku dapat menunaikan umrah bersama keluarga pada tahun 2016. 
  65. Aku menunaikan zakat.
  66. Aku mengerjakan haji pada tahun 2018 atau lebih awal lagi.
  67. Aku dapat menziarahi makam nabi.
  68. Aku dapat menziarahi tempat2 bersejarah di mekah dan madinah.
  69. Aku dapat beribadat di masjidil haram, madinah, aqsa, dan di raudhah.
  70. Aku menziarahi perkuburan baqi, ahli keluarga dan para sahabat nabi.
  71. Aku mempunyai MENTOR YG TERBUKTI BERJAYA dari semua bidang, agama, perniagaan, pelaburan, perkara yg diminati.
  72. Aku mempunyai insurans keluarga.
  73. Aku dapat buat semua aktiviti lasak yg pernah aku idamkan dulu.
  74. Aku pandai menunggang kuda.
  75. Aku pandai memanah.
  76. Aku pandai silat cekak hanafi/seni pertahanan diri.
  77. Aku dapat membuat seminar perniagaan.
  78. Aku dapat belajar ilmu psykologi.
  79. Aku membuka pusat consultantcy/kaunseling.
  80. Aku menjadi motivator/inspirasi ummah seperti ikon2 yg disenangi ramai seperti prof.muhaya,juga ikon jutawan muslim.
  81. Aku memberi dana pada badan2 kebajikan.
  82. Aku membuka sekolah pondok.
  83. Aku berkhidmat dan istiqamah dalam perjuangan Islam.
  84. Aku dapat mati syahid, husnulkhotimah atau hidup mulia dengan Islam.
  85. Aku mempunyai ebook/buku penghasilan sendiri.
  86. Aku mempunyai video coaching mengenai produk jualan penghasilan sendiri.
  87. Aku mempunyai guru fitness peribadi untuk keluarga.
  88. Aku dan suami dapat sama2 buat semua aktiviti kesukaan kami.
  89. Aku dan suami dapat mendidik anak2 dengan baik, didikan agama bermula dari kecil.
  90. Anak2ku menjadi insan yg menyumbang pada ummah, berjaya dunia dan akhirat.
  91. Anak2ku hafiz quran, memahami dan mengamal isi al-Quran.
  92. Aku dan keluarga pergi pusat spa 2 kali dalam seminggu.
  93. Aku pandai main alat muzik nasyid seperti darbuka,kompang, dapat sesi coaching free.
  94. Anak2 mewarisi harta dengan bersyarat dan kemampuan yg terbukti.
  95. Aku membuka masjid/surau.
  96. Aku membiayai pelajar yg tidak berkemampuan untuk menyambung belajar dari segi tercicir atau kewangan dengan nama YAYASAN ….
  97. Aku mengembangkan perniagaan ke peringkat cawangan seluruh Malaysia dan Luar Negara.
  98. Aku telah berjaya mendapatkan berat badan yg ideal.
  99. Aku melakukan exercise,bersenam,jogging 3x seminggu di taman, senam naik turun tangga hari2 di rumah.
  100. Aku dapat menjaga pemakanan, diet seimbang, banyak minum air lebih 8 gelas sehari.
  101. Aku sentiasa dapat peluang baik berterusan dalam meningkatkan diri dari seigi rohani dan hal dunia, dan dapat praktikkan pada diri.
  102. Aku dapat mengajak sekurang-kurangnya seorang non-muslim untuk memeluk agama Islam.
  103. Aku dapat belajar perbandingan agama.
  104.  Aku selalu melawat/bertanya khabar sahabat2,saudara2,jiran,bekas anak-anak muridku dan adik2ku.
  105. Aku melibatkan diri dalam pusat dakwah muallaf,bantu dan belajar ilmu dakwah.
  106. Aku bercuti dan snorkeling n diving di laut mcm ni dgn insan2 tersyg dgn gembiranya dan syukurnya >> https://www.facebook.com/photo.php?fbid=495762980488712&set=a.118700254861655.16796.116223495109331&type=1&theater 
  107. Aku telah ada maid di rumah.
Mana yang dah palang garis tu impian dah capai.
Semoga makbul impianku dan impian semua kawan2 IMKK
Amin....

Khamis, Disember 01, 2011

Selasa, Jun 07, 2011

i coming back here:)

Salam to all..

ceritaku sekarang..

1) Alhamdulillah saya dah tamat praktikal selama 11 bulan di hospital kuala lumpur.
Banyak mengajar erti ubat-ubatan dan erti hidup berkerjaya.

2) Dah mula berbisnes kecil-kecilan.. as dropshipper.. :)
you can see my blogshop here http://eshophidayah.blogspot.com

3) sedang menanti saat grad diploma farmasi.. moga paper yang 1 itu lulus. amin..

4) sedang plan belajar memandu kereta..before masuk kelas kereta ayah kata belajar kecil-kecilan dulu..kurang sikit ongkosnya..

5) future planning...rahsia..doakan yg terbaik buat saya ye. :)

thanks sudi baca :)

Sabtu, Oktober 30, 2010

ujian personaliti dan ujian gaya hidup

Discovery Health Tools






About Type A and Type B Personality
According to scientific literature, Type A behavior is characterized by an intense and sustained drive to achieve goals and an eagerness to compete. Personalities categorized as Type A tend to have a persistent desire for external recognition and advancement. They are involved in various functions that bring about time restrictions. Such personalities have a tendency to speed up mental and physical tasks with extraordinary mental and physical alertness. These characteristics make for super-achievers and high-powered people.
Type A individuals can get a lot done and have the potential to really move ahead in the world. But there is a high price to pay. Certain components of such a personality can inhibit happiness and even threaten health. For example, the goals that Type A folks set are often poorly defined and therefore hard to achieve—a perfect recipe for misery.
Type A is also characterized by a general discontentedness and the impulse to be overly critical and demanding, even contemptuous of imperfection, in the self and others. This focus on negative aspects and the accompanying bursts of hostility and impatience result in guilt, remorse and anxiety.
Type A personalities are motivated by external sources (instead of by inner motivation), such as material reward and appreciation from others. Type A folks experience a constant sense of opposition, wariness, and apprehension--they are always ready for battle. And anyone can imagine how this constant (and very exhausting) existence would deplete reserves of contentment and happiness and disrupt personal equilibrium.
Although the literature is somewhat inconsistent because of problems with the conceptualization and definition of Type A behavior pattern, it has been linked to higher risks of cardiovascular diseases. The risks seemed to be reduced with intervention aimed at reducing Type A behavior. Indeed, those with a high Type A score would be happier and healthier if they were to file down the jagged edges of their personality. By learning how to control the negative behavior patterns while preserving their drive, Type A people can be successful without sacrificing their emotional well-being.
Type B behavior is usually defined as the absence of Type A behavior. Type B personalities are relaxed and have a laid-back attitude and posture. They are friendly, accepting, patient, at ease, and generally content. They are at peace with themselves and others. They show a general sense of harmony with people, events, and life circumstances. They tend to be trusting. They focus on the positive aspects of things, people and events. Type B folks are self-encouraging, have inner motivation, are stable and have a pleasant mood. They are interested in others and accept trivial mistakes. They have an accepting attitude about trivial mistakes and a problem-solving attitude about major mistakes. They are flexible and good team members. The Type B person is able to lead and be led.











Results of Your Type A Personality Test

Personality Type
Ruler
Your score =47Your score











What does your score mean?
You seem to be in the middle between the Type A and Type B personality. In this case, the middle ground is good. Your attitude to life is more of the "smell the roses" kind and you know how and when to relax. Nonetheless, you realize that picking up a challenge and competing a little bit for your place in the sun can add some spice to your life. The equilibrium is important, so don't let your hostile, aggressive, and competitive alter ego take over too often. Generally, you are easy to be around, and people tend to feel relaxed and comfortable in your presence. Yours is a very healthy attitude towards life.

want to know your result? >> take quiz here http://discoveryhealth.queendom.com/questions/type_a_personality_1.html


Discovery Health Tools

About Healthy Lifestyle

What exactly is a healthy lifestyle? It seems experts are constantly telling us what we should eat, how much to exercise, bad habits to cut back on, how much sunlight to get, what vitamins to take, and on and on until we feel it's just impossible to live up to those lofty standards. We decide that it doesn't really matter how we lead our lives, and cite examples like our great-uncle who smoked like a chimney and ate nothing but bacon but was still hitting the ski slopes at the ripe old age of 98. Despite the occasional blaring exception, however, we can't deny the harsh truth: the lifestyle we choose to lead has a huge impact not only on our physical health, but also on our mental well-being and overall sense of happiness. We CAN change those nasty habits, and we find that when we finally find the courage to make those difficult changes, we feel so much better. We quit smoking and we breathe more easily and start jogging again, we cut the greasy foods out of our diets and we're less sluggish, or we get more shut-eye and feel on the ball at work. In the end, those changes that seemed so painful and nearly impossible become such a part of our lives that we can't imagine how we had lived the old way. We never regret those healthy transformations.
So how do we get off on the right foot and make the decisions that lead us to a healthier and happier lifestyle? First, we need to educate ourselves, to find out what our bodies need to operate smoothly. The next step is to evaluate how we're doing (which you've started doing with the Lifestyle Test. Bravo!). And now, the most challenging but also most satisfying part; we must make real plans to incorporate the necessary changes. As Margaret Fuller once said, "A house is no home unless it contains food and fire for the mind as well as the body."





Results of the Lifestyle Test
Lifestyle Index
Ruler
Your score =76Your score





What does your score mean?
Wow! You are doing great. You seem to be paying attention to most major aspects of your health and, when necessary, making a lot of effort to maintain and improve your lifestyle. You should definitely see the pay off in your energy levels, resilience to illness and overall wellbeing. There is, however, always room for improvement. Maybe you could work on those aspects of your lifestyle to which you answered "almost never" or "sometimes" on the test. You've been heading in the right direction, so why not go all the way?




Test developed by QueenDom.com. Copyright © 1996—2010
By visiting this site, you agree to the terms and conditions
of our Visitor Agreement. Please read. Privacy Policy.
Copyright © 2010 Discovery Communications Inc.
The leading global real-world media and entertainment company.




take your lifestyle test here>>http://discoveryhealth.queendom.com/lifestyle_access.html 

Khamis, Julai 22, 2010

*NOTIS TERAKHIR

Promosi besar-besaran..orang lain dah memulakan
langkah, anda bagaimana..

ANDA MINAT BERNIAGA???????
JANGAN LEPASKAN PELUANG!!!!!!!!!!!!!!!!
INI PERNIAGAAN YANG BAIK SEKALI
Anda bukan sahaja berniaga tetapi juga membekalkan/mengajak muslimah kepada pakaian berkonsepkan pakaian muslimah kontemporari,Aisya Collection membawakan pakaian alternatif dengan rekaan-rekaan yang ekslusif,selesa & yang paling utama menepati syariat islam.

InsyaAllah permintaan ada di pasaran, boleh baca di [klik sini]

MOTO Aisya Collection : Syariatik & arif biz zaman,semestinya anda bebas bergaya dengan Aisya Collection.

MISI Aisya Collection : Melahirkan seramai mungkin usahawan baju muslimah di semua peringkat yang berjaya sekaligus menjiwai etika pemakaian yang berlandaskan syariat islam.

T-SHIRT MUSLIMAH MURAH CANTIK DAN BERKUALITI !!

Inilah perniagaan yang anda nantikan???sila ke tshirtmuslimah-hidayah.blogspot.com