expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, Mei 26, 2009

saya darah "O"


Rahsia Di Sebalik Jenis Darah


Apakah jenis darah anda? A? B? AB? O?

Adakah anda percaya jika saya katakan bahawa memang ada rahsia disebalik jenis darah anda? Tahukah anda banyak kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa jenis darah dapat memberikan gambaran tentang perangai dan sifat seseorang itu? Berikut ini saya kongsikan dengan anda RAHSIA yang terselindung disebalik jenis-jenis darah.

Darah darah darah

  • JENIS DARAH O

Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri.

Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan.

Sekiranya menginginkan sesuatu, anda akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun.

Ada kalanya anda dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat.

Selain itu anda juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri anda sendiri.

Oleh yang demikian anda harus lebih bijak mengawal emosi diri anda agar tidak dikuasai dengan tekanan.

  • JENIS DARAH A

Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup anda. Anda gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan anda juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan.

Anda bijak bergaul dengan individu di sekeliling dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan anda.

Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri anda itu melambangkan bahawa anda tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya anda agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat.

Anda harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja anda itu, kesihatan diri pula yang terabai.

darah yang mengalir

<<>

  • JENIS DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan anda. Anda lebih selesa dengan kesederhanaan.

Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya dengan cara anda sendiri.

Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.

Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

  • JENIS DARAH AB

Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini.

Anda juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling anda berasa selesa untuk berdampingan dengan anda.

Anda juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.

Namun ada satu perkara yang harus anda perbaiki dalam diri anda itu. Anda perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri anda sendiri.

Anda percaya? Terpulanglah pada anda untuk menilainya sendiri…

sumber : http://pakarhowto.com/rahsia/rahsia-disebalik-jenis-darah.html

ulasanku : kebetulan macam kena dengan saya je,saya darah o,saya mementingkn perhubungan,
buat masa ni persahabatan la sampai memberi tekanan pada diri,apapun ia mengajar jangan lebih mengharap apa-apa dari persahabatan, keikhlasan itu lebih penting,barulah tak terasa kekurangan.harap pengalaman saya dapat menjadi iktibar.

>>>>>>>>>>>>>>

Eat Right for Your Type


Konsep "Eat Right For Your Type" ialah berdasarkan research yg dibuat oleh Peter D'Adamo

Type A: dinasihatkan makan buahan dan sayur (tinggi carbohidrat/ rendah lemak) kerana adalah lebih tebal berbanding jenis darah lain, immune system yg agak sensitif, dan dinasihatkan kurangkan mengambil dairy products, lemak haiwan dan daging. Darah jenis ini berisiko tinggi mendapat penyakit jantung, diabetes dan kanser.

Type B : dinasihatkan makan makanan yg seimbang (buahan, sayur, bijirin, ikan, hasil tenusu, daging ttp jika boleh, kurangkan ayam). Darah jenis ini mempunyai peluang utk mengatasi penyakit seperti jantung dan kanser.

Type AB: dinasihatkan agar banyakkan sayur dan sesekali makan ikan, daging (tidak termasuk ayam) dan hasil tenusu.

Type O : dinasihatkan makan makanan tinggi protein (daging merah), rendah carbohydrates dan kaya buahan dan sayuran. Jenis ini harus hadkan pengambilan gandum, jagung kekacang dan hasil tenusu. Type O berisiko tinggi mendapat hypothyroidism, ulcer perut.

sumber ; http://tintasalsabila.blogspot.com/2009/05/eat-right-for-your-type.html

ulasanku ; yg ni pn kbetuln gak,jika benar pakar sungguh saintis ni mgkaji jenis drh..apepn semuanya dlm kuase Allah.

2 thn leps sy kne anemia(kurg drh merah)jd rs cpt letih n mgantuk,tgh bminat bljr ni,tibe2 mata terpejam dgn sendiri,memg ade mslh kksihtn rupenye,alhamdulillah shbt yg byk bri info tntg anemia ni sebb shbt dia dlu penh kne n sarankn sy gi jmpe doktor,sy bimbg pd mulenye tp rupenye bukn lah penyakit yg berbahaya,sebab blh di kwl.

akhirnya benar sebb nk derma drh ms tu x leps,nurse kata sel drh merh kurg,dia pesn mkn byk daging,hati n sayur bayam n yg dpt mhasilkn drh.
jumpe doktor,doktor bg vitamin yg dpt mbntu hasilkn drh merah.

memg pn xsuke mkn dgg,slama ni beljr je sains tntg mknn,tp x alert sume ni..takut gemuk mkn daging,pdhl mkn dlm kuantiti yg dplukn tidk mdtgkn mudarat.sy pn pastu mjaga la bab2 mknn ni,skg baru nak biasekn diri mkn buah2an..trutamanya vitamin c yg tbuh bdn kita xdpt hasilkn.

vitamin c klu lbh pgmbiln nya blh mudarat x?? sp tahu? jika ya,apa kesannya? cari tenet stakat ni xjumpe lg.

Tiada ulasan: