expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Isnin, Mei 25, 2009

Kenali Personaliti Diri Sendiri..

arikel ni copy n paste dari [sini]

Kenali Personaliti Diri Sendiri..

Salam Muhibbah buat semua….

Agaknyalah, dalam tempoh hampir sedekad kita di atas bumi Allah ini, adakah kita kenal siapa diri kita? Rasanya semua tahu dan kenal diri sendiri…tapi adakah kita mengetahui identiti sebenar, personaliti dalam diri kita? Lumrah alam, kita tak dapat nak nilai diri sendiri. Bahkan ada yang mengatakan, nilailah diri sendiri berdasarkan kaca mata mereka yang rapat dengan kita… tapi sanggup kah anda mendengar kritikan daripada orang yang rapat? ..hmm,

Kali nie saya sekadar ingin berkongsi sedikit info tentang personaliti diri…

Pernahkah anda dengar personaliti jenis A dan B?

Mungkin ada yang ‘pernah’, mungkin juga sebaliknya..

Ini antara pautan bagi mereka yang berminat untuk megetahui ‘yang mana satu personaliti anda’

http://www.teachersrock.net/personaliti.htm

http://discoveryhealth.queendom.com/type_a_personality_access.html

Bersama ini saya tunjukkan keputusan yang saya perolehi bagi ujian personaliti dilaman web tersebut.

About Type A and Type B Personality

According to scientific literature, Type A behavior is characterized by an intense and sustained drive to achieve goals and an eagerness to compete. Personalities categorized as Type A tend to have a persistent desire for external recognition and advancement. They are involved in various functions that bring about time restrictions. Such personalities have a tendency to speed up mental and physical tasks with extraordinary mental and physical alertness. These characteristics make for super-achievers and high-powered people.

Type A individuals can get a lot done and have the potential to really move ahead in the world. But there is a high price to pay. Certain components of such a personality can inhibit happiness and even threaten health. For example, the goals that Type A folks set are often poorly defined and therefore hard to achieve—a perfect recipe for misery.

Type A is also characterized by a general discontentedness and the impulse to be overly critical and demanding, even contemptuous of imperfection, in the self and others. This focus on negative aspects and the accompanying bursts of hostility and impatience result in guilt, remorse and anxiety.

Type A personalities are motivated by external sources (instead of by inner motivation), such as material reward and appreciation from others. Type A folks experience a constant sense of opposition, wariness, and apprehension–they are always ready for battle. And anyone can imagine how this constant (and very exhausting) existence would deplete reserves of contentment and happiness and disrupt personal equilibrium.

Although the literature is somewhat inconsistent because of problems with the conceptualization and definition of Type A behavior pattern, it has been linked to higher risks of cardiovascular diseases. The risks seemed to be reduced with intervention aimed at reducing Type A behavior. Indeed, those with a high Type A score would be happier and healthier if they were to file down the jagged edges of their personality. By learning how to control the negative behavior patterns while preserving their drive, Type A people can be successful without sacrificing their emotional well-being.

Type B behavior is usually defined as the absence of Type A behavior. Type B personalities are relaxed and have a laid-back attitude and posture. They are friendly, accepting, patient, at ease, and generally content. They are at peace with themselves and others. They show a general sense of harmony with people, events, and life circumstances. They tend to be trusting. They focus on the positive aspects of things, people and events. Type B folks are self-encouraging, have inner motivation, are stable and have a pleasant mood. They are interested in others and accept trivial mistakes. They have an accepting attitude about trivial mistakes and a problem-solving attitude about major mistakes. They are flexible and good team members. The Type B person is able to lead and be led.

ujian penilaian diri saya, hidayah

Results of Your Type A Personality Test


Personality Type
Ruler
Your score = 47 Your score



What does your score mean?

You seem to be in the middle between the Type A and Type B personality. In this case, the middle ground is good. Your attitude to life is more of the "smell the roses" kind and you know how and when to relax. Nonetheless, you realize that picking up a challenge and competing a little bit for your place in the sun can add some spice to your life. The equilibrium is important, so don't let your hostile, aggressive, and competitive alter ego take over too often. Generally, you are easy to be around, and people tend to feel relaxed and comfortable in your presence. Yours is a very healthy attitude towards life.

ulasanku ; boleh la, agak tepat,bagi saya diri kita terlalu relex pun tak bagus..kene lebih berhati2. study, homework atau assignment suka buat kerja "last minute",lansung tak risau, "cool" je, akhirnya ada kerja yang mampu saya siapkan dan ada yang tak mampu saya buat sebab susah menyelesaikan dan kekangan masa yang dah suntuk. markah ujian dapat rendah pun saya boleh relex dan tak buat apa, tak tingkatkan usaha, sapa yang rugi, diri sendiri juga yang rugi. kadang-kadang saya pun keliru dengan diri, ''aku ni sambil lewa ke memang aku ni jenis tak ada perasaan'' lansung tak risaukan masa depan.. see saya dalam konflik diri saya sendiri.. apa yang saya nampak saya lebih kepada relex yang negatif. syabas bagi mereka yang relex positif,baru betul2 cool! moga saya dapat bertatih melakukan perubahan diri,insyaAllah.

............................................................................................


Untuk mengetahui jenis personaliti anda, klik pada salah satu corak di bawah yang anda rasa paling menarik.


saya pilih corak ni

Profesional, Pragmatik, Yakin Diri

Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda.Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.

ulasanku ; "Allah takkan ubah nasib mereka,kecuali mereka yang ubah nasib diri mereka dulu".
aku percaya pada diriku,jika aku bersungguh aku dapat hasil yang memuaskan hati. aku seorang yang cerewet bagi memastikan kerja yang aku buat memuaskan hati. cuma kesungguhan aku hilang kebelakangan ni, aku tak statik pada pendirian, cepat berasa lemah diri bila sesuatu keadaan telah berubah drastik.. aku nampak diri aku yang tidak teguh pendirian, sepatutnya walau dimana pun aku dicampak,aku tetap tegar. oh lemahnya aku,Ya Allah berilah aku kekuatan amin..



...............................



'Indikator Persoanliti' merupakan satu kuiz yang mudah. Isi tempat kosong secara spontan dan klik butang 'Semak' di bawah borang untuk mengetahui skor anda. Apakah komen anda tentang ketepatannya?



Warna kegemaran anda
(What is your favourite colour)?

Nyatakan 3 perkataan untuk menghuraikan pilihan anda (Give three words to describe why):


Sekiranya anda boleh menjadi sejenis haiwan, apakah haiwan itu
(If you could be an animal, what would it be)?
Nyatakan 3 perkataan untuk menjelaskan pilihan anda
(Give three words to describe why):


Bayangkan suatu air terjun. Nyatakan 3 perkataan untuk menerangkan perasaan anda
(Imagine a waterfall. Give three words to describe how you would feel).


Imaginasikan warna putih. Nyatakan 3 perkataan untuk menyatakan perasaan anda
(Imagine the colour white. Give three words to describe what you feel).



baik anda jawab dulu sebelum membaca semakan jawapan saya.

.....

.....

....



jawapanku,

warna kegemaran-hijau,putih,warna yang lembut

sebab- islam,tenang,damai

pilih-kucing

sebab-comel,manja,disayangi

air terjun- cantik,subhanallah,allah

imiginasi warna putih-suci,bersih,ikhlas

Keputusan Indikator Personaliti

Anda melihat diri sebagai:islamtenangdamai
Orang lain melihat anda sebagai:comelmanjadisayangi
Anda melihat seks sebagai:cantiksubhanallahallah
Anda melihat kematian sebagai:sucibersihikhlas


ulasanku: saya tak tahu la test personaliti ni boleh pakai ke tidak..terkejut yang seks ada kaitan dengan air terjun?? tak masuk akal..tak tahulah. saya tak terfikir pun,saya belum bernikah. dan yang warna putih tu ada kaitan dengan kematian rupanya..ntahla tak fikir apapun,kan dia suruh isi spontan. hmm cam mengarut je test personaliti dia yang ni..tapi jawapan no 1 dan 2 tu okey pulak,memang kena dengan diri..ntahla..perkara yang tidak terjangkau dek akalku.


_________________________________________________________________



artikel bawah ni adalah peneragan personaliti, bagi saya, saya ni berubah-ubah watak..bergantung pada orang di sekeliling saya seperti yang saya nyatakan pada post entri sebelum ni,masih dalam menimba ilmu untuk perbaiki pergaulan sosial saya.


Personaliti yang wujud dalam diri kita adalah dalam bentuk yang dinamik,
ia terus berkembang dan boleh berubah. Mengenalpasti personaliti diri
adalah merupakan satu aset penting untuk kita mengenali dan mendalami diri
sendiri. Dengan memahami personaliti yg terbentuk dlm diri kita maka lebih
mudah kita menyesuaikan diri kita dengan persekitaran. Ada beberapa
personaliti yang dirumuskan berdasarkan kajian dalam bidang psikologi.

a) Personaliti Periang

Seseorang yang periang akan mudah bergaul dgn orang lain dan bagi mereka
bertemu dan bergaul dengan org lain itu adalah sumber kepada kebahagiaan
dlm hidup. Mereka biasanya:
1. berasa selesa apabila berada dalam keramaian dan seronok bertemu dengan
orang lain
2. lebih mudah berhubung dengan dunia luar berbanding dgn dunia dlm diri
mrk sendiri atau berfikir dengan idea sendiri
3. lebih suka berbincang dengan org lain dlm mencapai keputusan
berbanding membuat keputusan sendiri
4. lebih banyak bercakap dari mendengar
5. berkebolehan menganalisis situasi baru dengan mudah
6. gemar dengan aktiviti keramaian seperti majlis makan, sukan, pesta dan
lain-lain
7. Happy go lucky dan gemarkan muzik harmoni dan rancak


b) Personaliti Pendiam

Bersifat:
1. lebih suka menyendiri
2. sanggup melakukan apa saja untuk menjayakan ssesuatu yang mereka sukai
3. mudah merasa diketepikan dalam keramaian
4. lebih suka memikir dan mencari penyelesaian untuk masalah yang
dihadapi secara bersendirian
5. menjadi pemerhati dan berfikir lama sebelum melibatkan diri dengan
seseorang atau sesuatu
6. seorg pndengar yang baik, kurang gemar dipuji dan tidak suka berbual
atau mencampuri hal orang lain


c) Personaliti Perasa

Bersifat:
1. mahu jawapan yang pasti dan tepat
2. suka kerja yang berperaturan dan kerja yang mempunyai pulangan yang
banyak
3. suka mengumpul banyak dan cukup maklumat sebelum bertindak
4. mementingkan fakta dan bukan teori serta tiada masalah berhadapan
dengan perkara remeh temeh
5. lebih suka melakukan sesuatu dari hanya berfikir untuk melakukan
sesuatu
6. kurang mempunyai firasat


d) Peramal

Sifatnya:
1. gemar melakukan banyak perkara dalam satu masa
2. selalu mempunyai jawapan yang sesuai untuk setiap persoalan dan bijak
mengenalpasti peluang baru
3. tidak suka melakukan kerja yang remeh temeh
4. gemar belajar mengenai perkara yang baru tapi kurang menggunakan ilmu
tersebut
5. sering memberi jawapan berbentuk umum
6. gemar kerja yang mencabar dan kurang gemar melakukan kerja yang sama
sepanjang masa
7. banyak persoalan yang ditimbulkan dalam perbincangan
8. suka menguji kebolehan orang lain


e) Personaliti pemikir

Bersifat:
1. mudah mengingat nombor berbanding dengan wajah dan nama orang
2. sering bertenang wpun dalam suasana yang menyebabkan orang lain panik
3. yang penting dia mestilah benar setiap masa
4. kadang-kadang kelihatan seperti orang yang keras hati dan mudah
mengkritik
5. baik dalam merancang sebarang kerja dan mengurus kerja peribadi
6. suka melihat sesuatu dengan lebih mendalam sebelum membuat keputusan


f) Personaliti sensitif

Bersifat:
1. sering mmbayangkan diri mereka dalam situasi yang dialami oleh orang
lain. Lebih mudah simpati dengan perasaan,kehendak dan
kesukaan orang lain
2. dalam membuat keputusan sering bertanya sendiri apa yang saya rasa dan
apa yg orang lain rasa dan bukan apa yang betul
3. suka menolong orang lain walaupun tahu mereka dipergunakan
4. tidak gemar menyampaikan berita buruk kepada orang lain
5. akan melakukan apa saja untuk tidak melukakan perasaan orang lain atau
menimbulkan konflik dengan orang lain

sumber ; http://www.bukisa.com/articles/9708_kenali-personaliti-anda

Tiada ulasan: